Elke starter vraagt zich hetzelfde af; gaat mijn business werken? Zal ik hiervan kunnen leven? Hier komen een aantal factoren bij kijken. Het vermogen van de starter om te verkopen, de waarde dat zijn product voor de consument heeft en het aantal mensen die hierop zitten te wachten. Vaak is het moeilijk voor starters om een omzetschatting te maken voor de komende periode. Soms wordt deze overschat en wordt daarom onderschat hoe moeilijk het is om het product of dienst aan de man te brengen.  

 

 

Punten waar een starter op moet letten:

 

 

Proven concept

 

Is het een bewezen product of dienst? Of is het een nieuw product? Als het een nieuw product is, moet je jezelf afvragen waarom het nog niet op de markt is gebracht.

 Vaak denken starters dat omdat het nog niet op de markt is verschenen, het daarom ook daadwerkelijk een gat in de markt is. Maar meestal heeft iemand hierover al gedacht en is het ze niet gelukt om het op de markt te brengen door verschillende redenen.

Als jij deze kunt oplossen, heb je misschien goud in handen. Als het wel een bewezen product of dienst is, moet je je vaak gaan onderscheiden van de concurrentie. Hier komt je vermogen om te marketen en verkopen naar boven.

 

Pre order

 

Een goed bewijs voor starters aan het begin is om alvast bestellingen te plaatsen onder bijzondere voorwaarden van bijvoorbeeld langere leveringstijden door de opstartfase. Dit is ook een goede manier om je onderneming te financieren door alvast een aanbetaling te nemen om de opstartkosten te dekken. Je vermogen om te marketen en verkopen spelen hier een belangrijke rol. Je kan je bestellingen aannemen met een early bird korting of iets in de trend. 

 

 

Re-order en track record

 

Je bent nu gestart en de eerste leveringen zijn de deur uit. Nu is het noodzaak om tevreden klanten, maar ook vooral trouwe klanten te kweken. Dat dezelfde klanten bij je terugkomen zegt iets over je product en jou als ondernemer. Deze moet je koesteren.  En dan vooral ontdekken wat de reden is dat de klanten terugkomen en deze eigenschappen onderstrepen.

Voor ondernemers die investeringen zoeken is dit onderdeel essentieel voor het financieel plan. Investeerders moeten een positieve track record kunnen zien van organische groei voordat ze hun geld gaan investeren.

Uiteindelijk willen investeerders hun geld terugkrijgen met rente. 

 

 

Conclusie

 

Begin met je idee uit te voeren met wat je hebt tegen zo laag mogelijke kosten. Test je idee in de markt, ga netwerken en andere ondernemers spreken.

Google een template van een ondernemingsplan of pitch deck en ga deze invullen. Dit zal je een goede indicatie geven van waar je vast komt te zitten.

Maar de beste indicatie is je vermogen om te verkopen, omzet te draaien en klanten te behouden.

Over de schrijver

Naar mijn ervaring vinden 80% van alle ondernemers de boekhouding niet leuk. De helft hiervan, weten niet waar ze staan met hun financiën.

Mijn Naam is Leo Boekhoudt, jou top boekhouder!

Afgelopen 10 jaar heb ik honderden gedreven ondernemers geholpen meer rendement halen uit hun business. Met mijn boekhoudtrucjes en handigheidjes krijgen zij meer rust. Waardoor ze meer succes gaan ervaren.

Door mijn unieke aanpak krijgen mijn klanten meer inzicht in hun financiële landschap. Wat eerst op een spinnenweb leek is nu een oase van structuur.

Al deze ervaring heb ik gebundeld in een video module. Ideaal voor starters een boekhouden DIY VideoKit. Voor maar twee tientjes kunt jij direct starten en helemaal voorbereidt zijn voor wat er gaat komen.