Cashflow management van Boekhoudt.Org

betekent dat je structureel je inkomen gaat managen volgens een vooraf gedefinieerd plan.

 

 

Inleiding
Geld is een gereedschap, een tool, waarmee je kunt werken, dat je kunt gebruiken en uiteindelijk voor jou laat werken. In deze nieuwsbrief lees je hoe je dit op een aantal manieren kunt doen zodat je overzicht houdt, rust creëert en altijd je rekeningen op tijd kunt betalen. 

 

 

Weet hoe je ervoor staat
Het geld van elke factuur die je betaald krijgt, heeft een bestemming. Een deel is btw, dat draag je af aan de belastingdienst. Een deel is privé-onttrekking, je moet er zelf immers ook van leven. Daarnaast heb je nog te maken met inkopen en soms met investeringen, klein of groot. Neem je te veel geld van het een, dan komt het ander vroeg of laat in de knoei. Met de cashflow managementmethode van Boekhoudt.Org heb je daar geen last meer van. 

 

 

 

Stel je stuurt een factuur van € 1000 ex btw. Een paar weken later krijg je € 1210 op je rekening gestort. Daarvan moet € 210 naar de belastingdienst, € 500 euro naar jezelf, € 400 heb je nodig voor inkopen en € 100 reserveer je voor investeringen. Zorg ervoor dat je minimaal deze vier (spaar)rekeningen hebt.

 

 

  • Zodra een betaling binnen is, verdeel je het geld naar de betreffende bankrekeningen/potjes
  • Eenmaal per maand betaal je de facturen en tweemaal per maand betaal je jezelf
  • Het bankpasje voor de rekening waarvan je vaste lasten betaalt, leg je in de kast
  • Het bankpasje voor inkopen, neem je mee en daarmee doe je zaken

 

‘Bij mij werkt dat niet’
Sommige mensen zullen zeggen: ‘Bij mij werkt dit niet want mijn vaste lasten zijn hoger dan mijn inkomen.’ Laten we dan samen kritisch kijken naar je lijst van vaste lasten en kijken waar besparingen mogelijk zijn. Waarom kan de een met €2.000 per maand rondkomen en heeft de andere minimaal €3.500 nodig? Onze situaties zijn allemaal anders maar wat we gemeen hebben is dat de oplossing begint met eerlijk kijken naar onszelf, een plan maken en dit volgen.

 

 

Je weet precies wat die nodig hebt
Je weet wat je maandelijks privé nodig hebt om van te leven. Je weet wie je in dienst hebt, wat de huur is en welke kosten er elke periode komen kijken. Daarom weet je hoeveel omzet je minimaal moet maken om per maand rond te komen. Je bent niet gaan ondernemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Maak een aparte betaalrekening aan waar al je automatische incasso’s van vaste lasten van worden afgeschreven. Staat elke maand het geld erop, dan heb je daar geen omkijken meer naar.

 

 

Cashflow managent automatiseren
Het doel is om je business te automatiseren. Je richt systemen in zodat je met minimale inspanning maximaal resultaat kan behalen. Als je cashflow gesystematiseerd is, kun je met weinig inspanning je geld verdelen en managen.

 

Voor je privé cashflow management, kun je hetzelfde doen.

Om te beginnen kun je voor je nettosalaris de verdeling 70/10/10/10 aanhouden. Vaste lasten, huur, hypotheek, abonnementen, verzekeringen en eten; 70%. Langetermijnreserveringen voor privé-investeringen; 10%. Korte termijnreserveringen zoals vakanties, feesten en plezier-uitgaves; 10%. De laatste 10% is om terug te geven. Denk aan goede doelen en het helpen van anderen. 

  

Mocht je echt in een lastige situatie zitten dat je bijvoorbeeld schulden moet aflossen? Dan kun je deze laatste 10% gebruiken om je schulden af te lossen via een afgesproken betalingsregeling. Mocht je echt in een benauwde situatie verkeren, dan kun je de verdeling veranderen naar 97/1/1/1. Het doel is om de verdeling zo om te buigen dat de vaste lasten onder de 50% van je netto inkomen brengt zodat je meer overhoudt voor jezelf en persoonlijke ondernemingen.

 

 

Als je niet met de centjes kan omgaan, hoe kan men je vertrouwen met euro’s?
Uiteindelijk is geld management een gewoonte. Daarom kunnen “grote ondernemers” verschillende bedrijven managen. Elke business heeft eigen cashflow-processen. Maak er een gewoonte van om je eigen interne processen te optimaliseren om vervolgens naar het volgende te gaan. Hierdoor krijg je meer vertrouwen in jezelf om grotere projecten op te pakken. Bij het ondernemen en in het privéleven zijn al genoeg zorgen. Hoe fijn is het om dan geen zorgen te hoeven maken over geld. 

 

 

Hoe zet jij je geld als gereedschap in?
Ieders situatie is anders en een advies op maat is daarom aan te raden. Verschillende klanten zijn blij met de cashflow managementaanpak van Boekhoudt.Org en hebben nu overzicht en rust. Ze weten op elk moment precies wat ze wel of niet te besteden hebben.

“Uit eindelijk is geld een gereedschap die je in je voordeel moet gebruiken.”

 

 

Advies Boekhoudt.Org

Genoemde voorbeelden zijn per ondernemer anders en op maat in te richten. Aan deze voorbeelden kunnen geen rechten ontleend worden. Wil je advies op maat?  Dan is de Financiële Quickscan een goede eerste stap. In de FQS brengen we binnen één uur je situatie in kaart. Je krijgt een plan hoe jouw cashflow beter gaat aansluiten op je business.