Je eenmanszaak omzetten naar B.V.

 

Je bent een succesvolle ondernemer en je winst is ruimt boven een ton. Je betaald ruim 35K aan de vriendjes van de belastingdienst.

De volgende logische stap is DGA (directeur grootaandeelhouder) worden of samen via je holding participeren in een werkmaatschappij. 

In de volgende artikel zal ik in beknopte makkelijk leesbare tekst uitleggen wat de stappen zijn en wat mag je verwachten nadat je de stappen hebt genomen.

 

 

 

Wat mag je verwachten als DGA in een B.V.?

Nadat je enige tijd vanuit een eenmanszaak je onderneming hebt gedreven, kan het aantrekkelijk zijn om de stap naar de B.V. als rechtsvorm te maken.

Laten we beginnen met wat mag je verwachten als directeur grootaandeelhouder (DGA) zijnde. Naast dat je boekhouding iets complexer wordt en je een loonadministratie moet optuigen. Laten we de voordelen ten opzichte van de nadelen uiteenzetten.

Als DGA binnen een B.V. heb je beperkt aansprakelijk mocht er een ongeluk gebeuren tijdens, door of binnen je bedrijf. Dit is super belangrijk als je vermogen wilt opbouwen in je privé of andere B.V. zoals een financiële holding.

Het vermogen van de B.V. is afgescheiden van je privévermogen en je bent in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de B.V.

Een B.V. wordt gezien als een aparte entiteit (rechtspersoon) waar men in kan investeren. Zo maak je het makkelijker voor investeerders, geld in je B.V. te stoppen. Tevens kan de B.V. een lening verstrekken aan de DGA, om bijvoorbeeld zijn woonhuis te financieren. 

 

De voordelen op een rij

Beperkte aansprakelijkheid.
Als DGA ben je beperkt aansprakelijk. De BV is immers een eigen rechtspersoon. Het vermogen van de B.V. is afgescheiden van je privévermogen en je bent in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de B.V.

Aparte entiteit.
Een B.V. wordt gezien als een aparte entiteit (rechtspersoon) waar men in kan investeren. Dit maakt het voor investeerders aantrekkelijker om in jouw onderneming te investeren.

15% winstbelasting/VPB.
Dit is een stuk lager dan de 35% bij de eenmanszaak.

85% belastingvrij investeren.
85% van je winst kan je herinvesteren in de onderneming zonder belasting hierover te hoeven afdragen.

Woning kopen met behulp van de BV.
Je sluit de lening af bij de BV. Hier betaal je rente over dat uiteindelijk in jouw BV beland en de betaalde hypotheek rente geef jij weer op bij de aangifte inkomstenbelasting.

BV als familiebank fungeren.
Jouw familie kan hun spaargeld afstorten in de BV. Hierdoor betalen zij geen vermogensbelasting.

Privé vermogen afstorten. Ook jij kan jouw privé vermogen afstorten naar de BV.
Geen box 3 belasting.

Overige voordelen
1,8 % WKR (werkkosten regeling).
Privé beschermd zakelijke risico.
Belastingvrij BV overdragen kinderen. Bij bijvoorbeeld overlijden of overname van de BV door de kinderen.

Wat zijn de opties

Als je hebt besloten om je onderneming in een B.V. om te zetten, heb je verschillende mogelijkheden. Hieronder worden ze uiteengezet.

Er zijn een aantal manieren om de eenmanszaak om te zetten naar een B.V.. Ik ga twee manieren globaal uitleggen. namelijk:

  • Ruisende inbreng;
  • Geruisloze inbreng;

Het is van essentieel belang om vooraf de fiscale gevolgen van een omzetting in te schatten. De manier waarop de eenmanszaak overgaat naar een B.V. is namelijk bepalend voor de hoogte van de eventuele belastingclaim op eventuele aanwezige meerwaarde in de eenmanszaak of VoF. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goodwill (klantenbestand, servicecontracten, merknamen, websites, etc.)

 

De verschillen tussen de ruisende en geruisloze inbreng ziet op de vraag of je wilt afrekenen over de eventuele meerwaarde in je onderneming of niet. 

Als je meerwaarde in je onderneming hebt (bijv. goodwill, of stille reserve panden) dan wordt er in de regel voor de geruisloze inbreng gekozen. 

Als er geen of nauwelijks meerwaarde is dan wordt er voor de ruisende inbreng gekozen. 

Let op! Als de meerwaarde in de onderneming niet meer is dan 100k dan wordt er veelal een ruisende inbreng wordt gedaan met toepassing van de stakingslijfrente. 

Je mag de meerwaarde bij de ruisende inbreng inzetten voor een stakingslijfrente die je mag bedingen bij je eigen B.V. 

Is de meerwaarde meer dan 100k dan gebruik je de geruisloze inbreng. Je mag bij beide inbreng varianten vermogensbestanddelen onttrekken aan de onderneming zolang hetgeen wat je inbrengt nog wel een materiële onderneming vormt. 

Ruisende inbreng

De volgende stappen moeten worden genomen om een eenmanszaak ruisend in te brengen in de B.V.:

  1. Maak de B.V.
  2. De accountant stelt de volgende documenten op:
    • Inbrengbeschrijving
    • Inbrengbalans
    • Openingsbalans van de bv
  3. De notaris stelt aan de hand van die documenten de notariële inbrengakte en oprichtingsakte van de B.V. op.
  4. De notaris schrijft B.V. in bij Kamer van Koophandel.
  5. De eenmanszaak is uitgeschreven.

 

Geruisloze inbreng

Het stappenplan voor geruisloze inbreng is als volgt:

  1. Maak de B.V.
  2. De accountant stelt de volgende documenten op:
    • Inbreng-beschrijving
    • Inbreng-balans
    • Openingsbalans van de B.V.
  3. De notaris stelt aan de hand van die documenten de notariële inbreng-akte en oprichtingsakte van de bv op.
  4. De notaris schrijft bv in bij Kamer van Koophandel.
  5. De eenmanszaak is uitgeschreven.

 

 

Onze professionals adviseren je graag verder

Let wel, bij de geruisloze inbreng moet je een beschikking aanvragen op basis van 3.65 IB. 

Deze moet je eigenlijk aanvragen voordat je inbrengt, maar mag ook nadat je hebt ingebracht maar voordat je aangifte hierover definitief is. 

Je moet voor zowel de geruisloze als de ruisende inbreng een intentieverklaring indienen bij de belastingdienst. 

Dit is tweeledig. Enerzijds is het voor de belastingdienst een vereiste dat je de intentieverklaring hebt geregistreerd en in tweede instantie kan je met een intentieverklaring terugwerkende kracht bedingen. 

Voor een ruisende inbreng moet de intentieverklaring voor 1 april zijn ingediend. Bij de geruisloze inbreng is dit voor 1 oktober.

Over de schrijver

Hoe raar het ook klinkt, ik hou ervan om ondernemers te helpen met hun boekhouding. Het gesprek aangaan en de mens echt leren kennen. Achter komen wat hun wensen en dromen zijn. Maar ook de angst en de onzekerheid die erbij komt kijken. De passie en drive is toch mijn grootste inspiratie om van boekhouding mijn leven te maken. Je moet er echt van houden.

Mijn naam is Leo Boekhoudt. Ik woon in Den Haag, samen met mijn vrouw en dochter. Ik hou van surfen, reizen, het avontuur opzoeken, motorrijden en snelle auto’s.

 

Als business consultant ben ik gespecialiseerd in financiële systemen opzetten en aansluiten. Als boekhouder ben ik bezig met de financiële administratie. Soms ben ik dan ook een echte detective. Een financiële detective. Als winstadviseur zorg ik ervoor dat de behoeftes van de ondernemer vertaald worden in concrete acties. Mijn kernwaarden zijn betrouwbaarheid, duidelijkheid en eerlijkheid.

Wil je meer weten hoe ik jou kan helpen? Stuur me dan een bericht via de chatfunctie of maak direct een afspraak voor een Financiële Quickscan.